BOOTPOSITIES                                        

In de boot hebben veel roeiers een vaste plek (bankje). Je hebt stuurboord en bakboord roeiers. Dit vertelt wat over aan welke kant je zit. Bakboord is, in de vaarrichting van de boot gezien, de linkerkant. Stuurboord is, in de vaarrichting van de boot gezien, de rechterkant. De meeste roeiers hebben een duidelijke voorkeurskant. Het is niet zo dat je gemakkelijk van de ene naar de andere kant kan switchen. Als je altijd bakboord roeit en opeens op stuurboord zit is dat behoorlijk wennen. Je kan niet meteen al je kracht kwijt. Natuurlijk kan je dat leren, maar de meeste roeiers zullen alleen bij noodzaak 😉 overstappen. Daarnaast zijn er nog de slagroeiers. Essentiele posities voor het bepalen van het tempo (aantal slagen per minuut), kadans in de boot. Daarachter zitten de roeiers die exact dezelfde slag moeten volgen. We noemen het ook wel een “gelijke in- en uitpik”. De riemen gaan op hetzelfde moment in en uit het water. En dan de kunst om alle kracht om te kunnen zetten in de haal om maximaal te kunnen leveren. De roeiers die achterin zitten (eigenlijk dus voorin) noem je de boegroeiers.

Menu