WAT IS SLOEPROEIEN

Sloeproeien is een tak van sport waarbij sporters roeien in originele reddingssloepen van schepen of walvisjagers. Er zijn 6-, 8-, 10- en zelfs 12 persoons roeisloepen. Daarnaast worden er ook roeisloepen speciaal voor wedstrijden om- en gebouwd. De vloot van Sloeproeien Joure bestaat uit de Lytse en Grutte Bear.

De Lytse en de Grutte Bear zijn 8 persoonssloepen. Dat betekent dat er 8 roei(st)ers in de boot zitten. Die roeiers zijn niets zonder stuurman. De roeiers gaan immers achteruit dus hebben een stuurman nodig om de juiste koers te bepalen. Die 8 roeiers zijn de stuwende kracht van de boot. Er zit niet stiekem een motor verstopt. De boot gaat vooruit op het vermogen van de roeiers.

Gelijkheid is cruciaal bij het roeien. Dat betekent dat iedereen gelijktijdig de riem (dus geen peddel of roeispaan) in het water steekt. Als één van de roeiers maar iets te laat of te vroeg is merk je dit aan de weerstand. Het roeien wordt zwaarder en de snelheid gaat naar beneden. Dit willen we natuurlijk niet. Om het voor iedereen iets makkelijker te maken stuurt de stuurman niet alleen, maar geeft hij/zij ook het ritme aan. Dit door te tellen wanneer de slagroei(st)ers de riem in het water steekt. Dit noemen we de in- en uitpik. De rest van de boot volgt de slagroeiers en luistert naar het ritme van de stuurman. De boot loopt goed als er twee slagroeiers zitten die constant kunnen roeien. Op basis van de weersomstandigheden het juiste tempo kunnen maken en vasthouden.

Menu