SLEPEN

In het deelnemersveld zijn niet alle roeisloepen hetzelfde, er zijn veel verschillende type sloepen in omloop denk aan gewicht, lengte, vorm en het aantal roeiers. Bij het roeien geld niet dat wie er als eerste over de finish komt de wedstrijd gewonnen heeft. Om een zo eerlijk mogelijk uitslag van de geroeide wedstrijden te krijgen worden de sloepen om de 5 jaar gesleept.  Bij het slepen worden de sloepen door middel van een sleepboot en meetapparatuur door het water getrokken op verschillende snelheden. Zo kan er berekend worden welke handicap de sloep krijgt op basis van snelheid en eigenschappen. Deze handicap bestaat uit een formule waarin de roeiafstand, de roeitijd en de weerstand van de sloep resulteren in het geleverde vermogen per roeier uitgedrukt in Watt.

De roeisloep met het hoogste geleverde vermogen wint de wedstrijd.

Menu