JOURE De rode sloepen van Café de Stam uit Joure zijn een bekende verschijning op de meren rondom ‘De Jouwer’. De vrouwenboot Lytse Bear en mannenboot Grutte Bear varen beide twee of drie keer per per week uit voor een training. Sinds dit jaar doen ze dat onder een andere naam. De sloeproeiers zijn ondergebracht in Stichting Sloeproeien Joure.

„Na 24 jaar willen de eigenaren een stapje terug doen in het eigenaarschap en de bijbehorende werkzaamheden”, legt Janny Pekema, bestuurslid van de stichting uit.

„Een belangrijke voorwaarde was dat beide sloepen in Joure zouden blijven. Zo is het idee van een stichting naar boven komen drijven. Door beide sloepen onder te brengen in een stichting, namelijk Stichting Sloeproeien Joure, is de continuïteit van het sloeproeien in Joure gewaarborgd.”

 

Nieuwe bemanning

Een ander verschil: de bemanning van de Grutte Bear is compleet vernieuwd. Pekema: „Het oude herenteam heeft een indrukwekkende zegenreeks neergezet. Maar voor hen was het tijd voor een nieuw avontuur.”

Een groot deel van de nieuwe herenequipe is zo groen als gras. Maar dat heeft ook een voordeel, zegt het bestuurslid. „Toen de coronamaatregelen sporten in teamverband onder de 27 jaar toeliet, is de jonge ploeg direct gestart met trainen.”

„Het damesteam moest helaas wat langer wachten, maar ook zij zijn sinds een aantal weken weer fanatiek in de weer.” De vrouwen van de Lytse Bear zijn titelverdediger bij het Nederlands kampioenschap sloeproeien. Dit jaar hopen zij hun titel te prolongeren.

 

Race online

„We starten het seizoen met de Kaagrace op zaterdag 3 juli. Deze wedstrijd was oorspronkelijk afgelast, maar gaat toch door”, vertelt Pekema. „De race is nu ‘online’. Ieder team roeit op eigen water met een gps-tracker aan boord.”

Kijk voor meer informatie op: www.sloeproeienjoure.nl

Martijn van Dijk

Menu