Podium voor Lytse Bear en Grutte Bear in Leeuwarden

Zaterdag 23 oktober stond ’t Liwwadster Rondje op het programma. Het was een spectaculaire roeirace door de hoofdstad van Friesland. 

Om 10 uur stonden de dames van de Lytse Bear klaar voor de start. Met gezonde spanning hadden de dames er zin in. Helaas iets te vroeg want door de extreme regenbuien stond het water in de grachten te hoog en moest er gewacht worden tot het water iets gezakt was. Om 11.15 was het zover. De route was veilig verklaard. Alle boten pasten onder de 20 bruggen door. De dames gingen vlot van start met 10,5 km per uur. 

Een route wat zich kenmerkt door oa smal vaarwater. Dit maakt het inhalen extra lastig. Hierdoor hadden de dames twee aanvaringen met de Lyts Frisia. De spanning en adrenaline gierde door het lijf bij de dames. Er vloog zelfs een riem uit de handen, maar gelukkig wist roeister Eline snel de reserve riem te pakken en konden ze weer door met z’n achten. Na het gevecht ging Lyts Frisia de Lytse Bear voorbij. Aan de dames de taak om de achtervolging in te zetten. Helaas gingen zij net iets sneller en is de overwinning voor de dames uit Makkum en namen de dames uit Joure het zilver mee naar huis. 

De Grutte Bear ging om 14.15 uur van start. De eerste grachtenrace voor de roeiers die dit jaar hun debuut maken in de Grutte Bear. Al bij één van de eerste bruggen verloor een roeier een riem. Gelukkig was daar de reserveriem. Na de smalle slootjes en een enkele touché met collega roeiers naderde de Grutte Bear de binnenstad van Leeuwarden. 

In de grachten werd met man en macht gestreden om de Magna Frisia in de kielzog te houden. Totdat na een brug de reserveriem tijdens een felle haal dwars doormidden brak. De strijd om het podium leek daarmee voorbij, maar in ruil voor hun reserveriem werd de Magna Frisia voorbij gelaten in de smalle grachten. De laatste kilometers kon weer geroeid worden op volle sterkte en de finish kwam in zicht. Ondanks verschillende uitdagingen onderweg, leverde de eerste grachtenrace een fantastische tweede plaats op! 

De Grutte Bear heeft hiermee zijn 1e plaats in het klassement verstevigd en maakt hierdoor goede kans op de FSN (Federatie Sloeproeien Nederland) Najaarscup. Helaas hebben de heren dit niet in eigen hand. Voor de slotwedstrijd in Muiden zijn zowel de heren als dames uitgeloot. Desalniettemin kijken de teams terug op een mooi seizoen! 

 Foto: Edwin Kooren 

Menu